Vi vill inte lämna ut hela eller delar av journalen till den som begär ut den. Måste vi göra något mer?

Enligt tryckfrihetsförordningen (1949:105), som gäller offentlig vård, så har var och en rätt att ta del av allmänna handlingar (2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen). Detta gäller även journaler inom sjukvården. Om begäran nekas så ska den som begär ut journalen informeras om möjligheten att få ett formellt beslut om att utlämnandet nekats. Detta beslut kan överklagas till domstol. Om personen önskar ett överklagbart beslut ska frågan lämnas över till den person som har beslutanderätt för denna typ av ärenden enligt regionens eller kommunens delegationsordning. Vid osäkerhet kan ni kontakta kommun- eller regionjurist för att få klarhet i vem ni ska lämna över ärendet till.

För enskild hälso- och sjukvård återfinns reglerna i 8 kap. 2 § patientdatalagen (2008:355). Enligt aktuell bestämmelse ska patientjournaler lämnas ut till patienter och deras närstående. Dylik begäran ska hanteras skyndsamt. Ifall den ansvarige finner att ett utlämnande inte kan göras helt eller delvis ska den som är ansvarig för journalhandlingen genast med eget yttrande överlämna frågan till IVO för prövning (8 kap. 2 § patientdatalagen). I yttrandet ska ni beskriva varför ni nekat att lämna ut vissa uppgifter.

Då IVO är en myndighet är deras beslut överklagbart till domstol varför utfallet blir snarlikt det som gäller för offentligt driven vård även om vägen dit ser annorlunda ut.

 

Lagstöd:

Tryckfrihetsförordningen (1949:105); 2 kap. 1 §
Patientdatalagen (2008:355); 8 kap. 2 §